Dank je wel, Tonijn

We hebben een tonijn gevangen! Elke dag sleept onze hengel dapper achter onze boot aan. Met een geel of geel plastic octopusje eraan, want dat blijken tonijnen gek genoeg lekker te vinden. Dagen, weken en maanden vangen we niks. De mannen aan boord twijfelen aan het jagersinstinct van Bob en speculeren eindeloos over de juiste hengel, het geschikte aas en de optimale vaarsnelheid.

Hoewel dat al heel vermakelijk is, was het toch leuk dat we op Koningsdag ook echt een tonijn vingen. Succes! Vangst!
Een prachtige tonijn met een glinsterende regenboogkleurige huid, scherpe rugvinnetjes die vernuftig in- en uitklappen en een gespierd lijf wat gemaakt is om door het water te speren. En wij gingen ‘m doodmaken… Eerst verdoven met alcohol in de kieuwen en dan z’n kop eraf gehakt. Wel een beetje ‘humaan’ natuurlijk, dat slachten..
Al enige tijd geleden heb ik besloten dat ik wil kunnen zien hoe de vis geslacht wordt die ik eet. Anders vind ik mezelf hypocriet. Zijn kop ging eraf en ingewanden eruit. Vol bewondering bekeek ik de onthoofde tonijn die stijf werd in een emmer en vroeg mezelf af of ik deze prachtige vis echt ging opeten.
Tja, ik ben geen vegetariër, dus ook deze volmaakte vis ga ik eten, ook al ligt ie niet gefileerd in een blauw plastic bakje uit de supermarkt…. En als ik deze vis niet eet, kan ik ook geen volmaakte wortels of schitterende bietjes eten, vind ik. Het is allemaal leven, in mijn wereld. Er is geen verschil.

Toen bedacht ik me hoe dankbaar ik deze mooie vis ben dat ik m mag eten. En de bietjes en wortels dus ook. Extra dankbaar als ik bij de perfectie en schoonheid van deze tonijn stilsta.

En het laat me ook beseffen hoe mooi en perfect we zelf allemaal zijn. Net zo mooi ook als een tonijn, een wortel en een bietje. Zoals een vriend van mij eens zei toen we samen naar een adembenemende zonsondergang keken: ‘en zo mooi zijn wij zelf nou ook’. En we zijn t waard om het moois van de natuur op te eten.

Dank je wel, tonijn, dat je me de schoonheid van ons eten hebt laten zien en ik vanavond mijn pizza met salami, garnalen of rucola met extra veel dankbaarheid en liefde naar al het moois op de wereld opeet!