Even alleen

Vorige week was ik een aantal dagen in Nederland. Om familie te bezoeken, spullen voor de boot op te halen en te kopen, maar ook om even alleen te zijn. Samen ondernemen en werken betekent in ons geval dat wij bijna altijd bij elkaar zijn op ons schip waar niet veel ruimte is. Daarom is het fijn om soms even echt alleen te zijn, voor ons allebei.

Bob is aan de boot gaan klussen en ik zat in Nederland in een luxe stacaravan op een camping aan het Veluwemeer (gelukkig wel aan het water…). Hoewel we elkaar na 2 dagen alweer erg misten, brengt het alleen zijn ons allebei altijd veel. Ik merkte al bij het weggaan dat ik weer even helemaal zelf ging bepalen wat ik ging doen. Hoe laat ik wegging, wat ik op het vliegveld ging doen en hoe ik van Schiphol bij mijn bestemming kwam. En dan een aantal dagen zelf weten wat ik eet, of ik mijn spullen opruim of niet en wat ik ga doen de hele dag. Lekker in de zon een boek lezen met een stroopwafel bijvoorbeeld.

Het is niet zo dat je die dingen allemaal niet kunt doen als je partner in de buurt is, maar het voelt toch anders. Ik denk dat ik toch meer rekening houd met de ander dan ik doe als ik alleen ben. Dat is niet erg, vind ik, als ik me er soms maar weer even bewust van word. Bij terugkomst voelde ik weer hoe het was even los te zijn geweest en hoe het is om dan weer samen te zijn.

Zo af en toe even los te zijn van het systeem waarin je zit, of dat nu je relatie, je gezin, vriendengroep of werk is, geeft vrijheid. Omdat je je bewust wordt van hoe je beïnvloed wordt door het systeem, kan je kiezen wat je wel volgens het systeem doet en wat niet. Waar je wel aanpast en waar je misschien toch wat vaker je rotzooi gewoon rond laat slingeren, of niet overlegt wat je wanneer gaat doen op een dag, of vraagt of de ander ook iets wil drinken. Voor zover je partner of het systeem dat ook ok vindt natuurlijk. Je bent dan misschien wel weer iets meer jezelf dan je voor zo’n ‘retraite’ uit het systeem was. En mensen die zichzelf zijn, zijn leuk. Toch?

Nu is de uitdaging dat doen wat ik zelf wil (tot een bepaalde hoogte) vast te houden terwijl we 24 uur per dag samen zijn op onze boot. Dat is een leuke uitdaging en best moeilijk, maar een hele goede oefening voor als er straks weer veel klanten aan boord zijn, waar ik graag veel voor doe, maar waar ik me ook niet te veel aan wil aanpassen. Waar ik, voor zover de grenzen van dat systeem het toelaten, doe waar ik zin in heb. Om mezelf te blijven. Mijn leukste versie….

Dat levert af en toe alleen zijn op. Best veel toch?!