Vertrekken en aankomen

Naast De Effe Niks Hoeve, ben ik mede-eigenaar van BO4Sailing. Wij organiseren zeilvakanties. Hier schrijf ik over mijn ervaringen als schipper en host op ons zeilschip. Ik geloof in niks hoeven: kijken wat je in je leven moet en of je dat wel moet. Ik schrijf over je vrij voelen op het water, met anderen en in je onderneming. Over loslaten en vasthouden, over drukte en rust en over samen en alleen. En over de uitdagingen daarin.

We zijn weer op de boot. De afgelopen weken hebben we ons tijdelijke huurhuis leeggemaakt en veel van onze bezittingen in de opslag gezet. En er ging een heleboel terug naar de Kringloop. Ik word wel blij van alles weer inpakken. Afscheid nemen van spullen, weggooien, opbergen, leegmaken. Elk kastje wat weer leeg was maakte me blij. Het geeft mij rust om geen spullen te hebben, het voelt licht. Ik wist al van het leven aan boord dat we maar heel weinig nodig hebben en dat bleek in huis ook zo te zijn. De spullen in mijn leven wil ik graag een middel laten zijn om te leven en geen doel op zich. En als ze alleen een middel zijn, voldoen ze al heel snel aan de eisen die ik eraan stel.

Met onze tassen en een aantal dozen op transport naar de boot verlieten we ons huis. En toen voelde ik helemaal sterk dat ik prima met alleen die tas verder zou kunnen en ik dat eigenlijk nog niet eens echt nodig heb. Een heerlijk licht gevoel. Het is de leegte die ik ook ervaar op het water, of in je eentje in de natuur, in meditaties of als je een tijd stil bent op retraites. Het brengt terug naar de kern.

En toen was ik weer op de boot en kwamen onze dozen met spullen aan. En zo heerlijk als de afwezigheid ervan was, zo fijn was het ook weer het weinige wat we meenemen uit te pakken. In te richten, een plek te geven, te gebruiken. Mijn favoriete theekopje, dat fijne boek, de foto’s van geliefden die ik mee heb genomen. Dit is nu weer mijn nieuwe huis voor een tijdje. Het voelt meteen weer als thuis.

Het zo fysiek leegmaken en loslaten van het ene deel van mijn leven en het weer inrichten van een ander deel doet mij denken aan het leegmaken en weer indelen van jezelf. Hoe dat dan ook gaat: door een tijd op het water te zijn, door op vakantie te gaan, een retraite te doen, een lange wandeling te maken of op een andere manier met jezelf te zijn. Het ruimt op, zet op een andere plek wat ergens anders hoort en brengt naar de kringloop wat niet meer meehoeft. Lekker hoor! Effe Niks…..