(Weers)verwachtingen

Ons eerste stukje van de oversteek van Barcelona naar Kroatië zit erop. We zijn in 28 uur naar Menorca gevaren. Een prachtige, rustige oversteek met walvissen, dolfijnen die om de boot heen sprongen, maanvissen, lichtgevende algen die wolken van groen licht achter ons aan maakten en de helderste sterrenlucht die ik in een aantal maanden heb gezien…. En ook het schommelen van de boot waar ik weer aan moest wennen, een koude wind die vrijwel tegen ons in stond en een doorwaakte nacht.

Vannacht vertrekken we naar Sardinië, zodat we daar na 40 uur varen overdag in het licht aankomen. Voorafgaand aan onze oversteken bekijken we uitgebreid verschillende weer- en windkaarten. Op verschillende sites, van verschillende organisaties. Hoe zal het zijn, wat kunnen we verwachten, dat is dan de vraag.

Wat ik op deze eerste trip merkte is hoe de weersverwachtingen er op een bepaalde manier niet meer toe doen als je eenmaal onderweg bent. Het bleek toch anders dan ik verwacht had en daar had ik me toe te verhouden. Het is op dat moment hoe het is en daar doe je het mee. Het is wat het is en dat is het.

In ons geval kijken we eigenlijk alleen naar de weersverwachting om de extremen aan te zien komen. En dan met name als het extreem slecht, negatief, zwaar of heftig zal zijn. Daar bereiden we ons dan op voor. Maar de verwachtingen boven erg negatief doen er eigenlijk niet toe. Of het nou heel fijn, best wel fijn of redelijk fijn varen is, doet er niet toe. Maar toch blijven we kijken naar de verwachtingen…

Als je dit eindeloos hebben van verwachtingen en vooruitkijken doortrekt naar het gewone leven, kan je zeggen dat we misschien teveel bezig zijn met de verwachtingen boven het erg negatieve… Alles boven erg negatief doet er eigenlijk niet toe. Misschien wel verspilde tijd om ons daar veel mee bezig te houden?

Daarbovenop kan je nog zeggen dat het voorbereiden op of uit de weg gaan van de meest negatieve situatie eigenlijk ook geen zin heeft, want het komt toch vaak als je er niet op voorbereid bent. En als het dan komt, zal je je ertoe verhouden, hoe het ook is. Dat is leven in het NU. Wat ik niet vaak kan en wat ook niet hoeft, maar wat soms wel even heel fijn is….

Met dat in gedachten ga ik vanavond maar met ons schip op pad. Het zal zijn zoals het is. Ik zal me ertoe verhouden, hoe het ook is. Ik vraag de sterren om bescherming en hou de wacht…. Hopelijk niet de hondenwacht van 0.00 – 3.00 uur….