Hoe vaak ben jij nog leerling in je leven?

Vanaf dat we jong zijn, zijn we leerling. Van onze ouders, leerkrachten, juffen, meesters, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Steeds zijn we in de rol van ‘nog-niet-wetende’. Zo veel en zo vaak, dat we ons er lekker stevig mee gaan identificeren.

Je bent leerling en als je niet oppast, blijf je je hele leven alleen leerling. Want we blijven natuurlijk leerling van het leven, maar wel náást ons meesterschap. In gelijkwaardigheid. Niet vanuit de ongelijkwaardigheid die ons zo gewoon is.

Ik ken het ook goed, het leerling zijn. Altijd wel iemand die meer weet, kan, is, dan ik. Lang heb ik opgekeken tegen mensen. Voelde ik me minder wetend of gewoon minder dan een ander. Ik moest nog meer leren, daar was ik van overtuigd. Een opleiding volgen. Meer oefenen. Meer onderzoek doen. Ik kón het echt nog niet.

Ken je het gevoel dat je ‘er nog niet bent’. Maar…waar ben je dan nog niet?

Onze gewenning met leerlingschap maakt dat we wachten op iemand die zegt dat we het kunnen. Zo gaat dat ook vaak. Eerst een opleiding doen, dan een toets, zodat je kan bewijzen aan iets of iemand dat je het kan. Je moet het bewijzen aan een ander, aan een groep anderen, of aan een systeem. Dan krijg je een diploma, een stempel, een medaille en dan kan je het. Dan ben je op dat gebied je ‘af’, klaar.

Maar wat als we het anders gaan zien? Wat als kinderen vanaf dat ze klein zijn de meesters zijn? Wat als we beiden leerling en meester tegelijk zijn? Wat als jij, vanuit jouw meesterschap, je innerlijke leerling aan de hand neemt en leert van haar/zijn grootsheid? Wat als je alles al kán? Wat als je niets hoeft te bewijzen, aan niemand?

Stap in je meesterschap. Wees expert in jouw leven. Weet dat je diep weet én onwetend tegelijk bent. Leerling in Meesterschap. Meester in leerlingschap.

Je hoeft niets te worden, aan te nemen van een ander, te bewijzen. Je bent het al. In al je meesterschap. Het is zo de tijd. De wereld heeft je nodig als Meester. Het leven heeft jouw meesterschap nodig. Jouw grootsheid. Jouw geloof in jezelf.

Maar, hoe doe je dat dan, in jezelf geloven? Je meesterschap diep herinneren?
Ik ben hard bezig met het maken van een online cursus, waarin ik je meeneem in de stappen die je hiervoor kan zetten. Met affirmaties, video’s, meditaties en praktische oefeningen om je te helpen in je familiesysteem, je geboorte, de hechting met je moeder en in alle (grote of kleine) trauma’s in je leven, jouw meesterschap te zien. Je missie, je grootsheid. Om je van daaruit stap voor stap mee te nemen in het naar buiten brengen van die missie om een bloeiende praktijk neer te zetten. Planning is dat de cursus eind augustus klaar is. Zin in!