Mijn dochter is zes jaar geworden dit weekend. Ze kreeg een velletje plakoorbellen. De droom van elk meisje van zes. Al snel waren er vijf van de dertig paar gebruikt, weggegeven, kwijtgeraakt na het opplakken. Ik vind dat lastig. Zonde. Ze is zo blij met haar kadootje, en dan gaat het zo snel op!. Op mijn vraag of ze er niet wat zuiniger mee wilde doen, antwoordde mijn dochter: ‘ik heb er nog heel veel!’.

Schaarste, tekort en een gevoel van overvloed stonden tegenover elkaar bij mij en mijn dochter. Daarnaast wil ik haar ook de waarde van dingen bijbrengen, maar ik voel de polariteit van tekort en overvloed strijden in mij.

Ik zie dat de plakoorbellen van grote waarde zijn en mijn neiging is die te willen behouden. Zuinig te doen met wat je hebt. Het kan zomaar weer op zijn, en dan? Er is niet genoeg om eindeloos elke dag nieuwe plakoorbellen op te doen! Ik ervaar een tekort, terwijl er iets heel waardevols is…

Mijn dochter ziet overvloed. ‘Er zijn er nog heel veel!’ Ze geniet van wat ze heeft en denkt niet na over als het op is. Natuurlijk zal er dan even teleurstelling zijn, maar daar is ze nu nog niet mee bezig. Ze voelt de waarde en ze neemt van de overvloed.

Het gevoel van tekort en van overvloed zijn beiden in mij. Naast elkaar en soms met elkaar in conflict. Als het over geld gaat bijvoorbeeld. Mijn pure zelf weet zeker dat er genoeg is en dat er genoeg is voor mij, maar andere stukken van mij zijn bang voor tekort en hebben soms kramp op geld.

Als je geld wil verdienen met je missie, als je een bloeiende praktijk wilt hebben, zul je het gevoel van tekort aan moeten kijken. Als ik dat doe, voel ik dat het gaat over ‘er is genoeg voor mij’, ‘ik ben het waard om te ontvangen’ en uiteindelijk dus ‘ik ben genoeg’.

Want, zo binnen zo buiten. Het tekort wat je ervaart in de buitenwereld spiegelt het tekort in jezelf. Het tekort aan liefde wat je hebt ervaren en geïnternaliseerd hebt. Alleen je ‘grote’ zelf, je pure zelf, kan dit tekort aanvullen door van je gekwetste innerlijke kind te houden. Te zeggen dat het genoeg is, gewoon zoals dat kind is. Met alles.

En dan…is er overvloed. Dan stromen klanten, geld, schoonheid en liefde naar je toe. Omdat je dan helemaal gelooft dat het er voor je is. Zoals mijn dochter gelukkig nog doet. Dus: jij bent genoeg! Sterker nog: je bent van onschatbare waarde voor de wereld! Zoveel overvloed in jou die klaarligt om ontvangen te worden door jou klanten. Zo mooi.